Engerlingen in het gazon
Heb je kleine, ronde gele plekken in het gazon, worden de plekken steeds groter en worden het er steeds meer? En zie je toevallig steeds vaker vogels in de tuin? Dan heb je waarschijnlijk engerlingen in het gazon. Geen nood, we gaan je helpen dit probleem op te lossen.
Hoe weet je zeker of je last hebt van engerlingen in het gazon?
Steek een graszode (met daarin een gele plek) los en draai deze om. Nu zie je één of meerdere engerlingen liggen.
Engerlingen zijn…
Larven van verschillende keversoorten: de rozenkever, johanneskever, meikever en junikever. De kevers leggen na het paren enorm veel eitjes in het gazon. De eitjes komen na ongeveer 6 weken al uit. De larven die uit het eitje kruipen zijn wit met een bruine kop, c-vormig en hebben 6 pootjes. Afhankelijk van het soort kever zijn de larven binnen 1 tot 3 jaar volgroeid en dan verpoppen ze zich tot een kever. Dat gebeurt onder de grond. Daarna komt de kever bovengronds en gaat zich voortplanten. Vrouwelijke kevers hebben al in de eerste dagen boven de grond eitjes gelegd. De kevers leven maar 3 weken bovengronds, daarna sterven ze.
Schade door engerlingen
Engerlingen eten wortels van grasplanten waardoor het gras steeds minder vocht en meststoffen opneemt. In drogere seizoenen groeien de wortels van de grasplanten niet snel of niet aan, waardoor het gras zich niet herstelt. Vooral in droge perioden ga je dus de schade zien die engerlingen aan het gazon aanrichten.
Maar niet alleen de engerlingen zelf beschadigen het gazon. De larven worden gegeten door vogels. De larven kunnen zo groot worden als je pink! Er komen daarom vooral grote vogels op de engerlingen af zoals kraaien, eksters en zelfs reigers. Als de vogels de insecten eenmaal hebben gevonden in het gazon halen ze het compleet overhoop.
Kun je engerlingen voorkomen?
Als je in mei of juni kevers laag over het gazon ziet vliegen dan hebben de vrouwtjeskevers de meeste eieren al gelegd. De kevers kun je vooral bij warm, zonnig weer tussen 10.00 en 14.00 uur zien vliegen. Na ongeveer 6 weken zullen de eitjes uitkomen. Je bent er dus op tijd bij om in te grijpen. Als engerlingen zijn gegroeid en groter zijn dan 2 cm, zijn ze niet makkelijk te bestrijden.
Engerlingen bestrijden
Hoe?
Engerlingen zijn te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en zijn een natuurlijke vijand van bepaalde insecten en de larven ervan. Aaltjes komen van nature al voor in de bodem. Dit is de meest effectieve (en bovendien natuurlijke) bestrijding die mogelijk is.
Het is aan te raden om het volgende jaar de bestrijding met aaltjes opnieuw uit te voeren. Zo worden meerdere generaties bestreden en blijft het gazon langdurig mooi en gezond.
Wanneer?
In een warm voorjaar, maar zeker vanaf half juni tot en met oktober zijn engerlingen te bestrijden. Het gaat erom dat de bodemtemperatuur zeker een paar uur per dag minimaal 12°C is.
Wanneer je de vluchten van de kevers vlak boven het gazon ziet, begin je ongeveer zes weken na het zien van de eerste vluchten met de aaltjes. Heb je al last van een plaag? Begin dan meteen en gebruik een dubbele dosering aaltjes.
Wat gebeurt er?
De aaltjes dringen de levende engerling binnen. Ze doden de engerling binnen 2 tot 3 dagen, gaan groeien en vermenigvuldigen zich. Dan verlaten de aaltjes de engerling en gaan op zoek naar andere engerlingen. Overdoseren met aaltjes of het ontstaan van een teveel aan aaltjes is niet mogelijk. De hoeveelheid aaltjes neemt af naarmate er minder engerlingen bestaan, als de bodem te droog wordt of wanneer de temperatuur te laag wordt.
Schade aan het gazon herstellen
De schade die engerlingen en vogels aan het gazon toebrengen wil je waarschijnlijk (laten) herstellen. De delen van het gazon die overhoop zijn gegooid door vogels kun je het beste uitsteken en dicht leggen met graszoden. Die kun je hier bestellen. Op die manier worden de engerlingen ook definitief uit het gazon verwijderd. Is het gazon aan vervanging toe? Dan kan ons team het aangetaste gazon vakkundig verwijderen en met topkwaliteit graszoden een mooi nieuw gazon aanleggen. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor een nieuw gazon.