Hoe bemest je een gazon?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je het gazon bemest om deze van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Gras kan nou eenmaal niet zonder voeding. Het neemt voortdurend voedingsstoffen op uit de bodem. Op een gegeven moment is de bodem uitgeput, vaak is dit al vroeg in het voorjaar. Het gevolg hiervan is dat het gras vaak niet meer groeit, kale/ open plekken ontstaan en dat mos en onkruid tussen het gras de kans krijgen om te groeien.

Voordat je het gazon bemest is het belangrijk om eerst te maaien. Wanneer het droog en gemaaid is kan de mest gemakkelijker en gelijkmatig verdeeld worden over het gazon. Ook wordt het sneller opgenomen in de bodem.

Het bemesten kan op twee manieren met een handstrooier (kleinere gazons) of met een strooiwagen. Een kleiner gazon kan prima met een handstrooier, hierdoor wordt de mest gelijkmatig verdeeld. Grotere gazon kunnen het beste met een strooiwagen verspreid worden. Anders bestaat de kans op overbemesting waardoor het gazon bijvoorbeeld kan verbranden.

Volg de aanwijzing op de verpakking van de meststoffen. Meet af hoeveel bemesting je voor het gazon nodig hebt. Strooi de ene helft in de lengte en de andere helft in de breedte (haaks) van het gazon.

Na het bemesten het gazon goed bewateren, hierdoor wordt de mest gemakkelijk opgenomen in de bodem. Let op: Vermijdt het bewateren van het gazon overdag (met warme temperaturen, 20+ graden). Wanneer de temperaturen in het begin van de avond dalen raden wij aan om het gazon te bemesten.  De eerste 24 uur na bemesting kun je beter niet op het graslopen.