TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Wij helpen je een handje om je gazon als nieuw te houden. Maaien, sproeien en bemesten vormen de basis van het gazononderhoud dat regelmatig moet gebeuren. Dit onderhoud kun je aanvullen door het gazon jaarlijks te verticuteren en te bekalken.

ALLES OVER GRASMAAIEN

Door regelmatig te maaien bereiken zonlicht en water de wortels van het gras. Nieuwe uitlopers gaan groeien en de groei van fijnere grassen wordt bevorderd. Het gazon blijft dicht bezet met gras waardoor onkruid en mos minder kans hebben om te groeien. Het resultaat is een dik en stevig gazon, vrij van onkruid.

Wanneer?

  • Maart – oktober                1 x per week
  • Half april – augustus        2 x per week

Hoe?

  • Maai niet wanneer het gras nat is
  • Maai het gazon op een stand van 3 tot 3,5 cm
  • Vang het gemaaide gras op in een bak of verwijder het van het gazon met een grashark
  • Laat het gras wat langer bij extreem heet weer, anders verbranden de wortels
  • Vergeet niet om de randen te knippen (met een grasschaar of grastrimmer)

Tip!

Verander af en toe de richting waarin je het gazon maait. Dit voorkomt dat het gras plat gaat liggen. Het houdt de groeirichting van de sprieten omhoog. Ook dit helpt zonlicht en water de wortels van het gras te laten bereiken.

ALLES OVER SPROEIEN

Gras heeft zoals elke plant water nodig. Water voorkomt uitdroging en meststoffen worden via het water door de wortels van het gras opgenomen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds. Zo beperk je verdamping van het water en heeft het gazon meer tijd om het water op te nemen. Het schema hierna geeft een idee hoe vaak en hoe lang je bij welke temperatuur moet sproeien:

De tabel werkt als een slider, sleep met je vinger om alle informatie te bekijken.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Hoe vaak
16 – 20 °C 30 min 15 min 1x per week
21 – 25 °C 60 min 30 min 2x per week
26 – 30 °C 120 min 60 min Om de dag
31 °C of meer 180 min 90 min 1x per dag

Waarmee sproeien?

Gebruik een tuinslang waaraan je een zwenksproeier koppelt of maak gebruik van een beregeningsinstallatie. Als je een wat kleiner gazon hebt kun je met een zwenksproeier efficiënt te werk gaan zonder de sproeier (vaak) te verzetten. In grotere tuinen of tuinen met veel verschillende vormen raden wij een beregeningsinstallatie aan.

Tip!

Gebruik je grondwater om te sproeien? Test of het grondwater ijzerhoudend is. Dit is niet slecht voor het gazon, maar kan een bruine aanslag op je terras en tuinset achterlaten.

ALLES OVER BEMESTEN

Om het gazon gezond en sterk te houden is het raadzaam om het te bemesten. Hierdoor is het gras beter bestand tegen ziektes, verkleurt het minder snel bij droogte en herstelt het sneller na vorst. Omdat het gazon hierdoor zijn dichtheid behoudt, vormen mos en onkruid zich minder snel tussen het gras.

Wanneer?

Maart              voor het bevorderen van de groei en diep groene kleur

Juni                 voor het behoud van de groene kleur en om het gras sterk te houden

September     om het gras te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor de winterperiode

Hoe?

  • Op een droog gazon
  • Maai het gazon en verwijder het maaisel
  • Meet af hoeveel bemesting je voor het gazon nodig hebt
  • Strooi de ene helft in de lengte en de andere helft in de breedte van het gazon
  • Gebruik een strooiwagen voor grote gazons
  • Sproei volgens ons sproeischema

Tip!

Trek handschoenen aan bij het handmatig bemesten met organische mest (deze mest ruikt behoorlijk).

Welke mest?

Wij raden een organische meststof aan, bijvoorbeeld die van DCM. Organische bemesting heeft een werking van ongeveer 3 maanden en is milieuvriendelijk. Deze meststoffen voeden de bodem met het bodemleven. Hierdoor ontstaat biodiversiteit en dit zorgt voor een rijke bodem met voeding voor de grasplanten. Zo behoud je sterk gras met een goede weerstand.

Graszoden laten leggen tip top graszoden

Wij adviseren DCM Microgazon Plus
vanwege de 5-voudige werking:

  • Meststof

  • Kalk

  • Indirecte werking tegen mos

  • Nuttige bacteriën

  • Maakt verticuteren overbodig

Wil je snel genieten van een mooi gazon?

vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontvang deze binnen 24 uur

ALLES OVER VERTICUTEREN EN INZAAIEN

Door mos, onkruid en grasresten kan een soort viltlaag op het gazon ontstaan. Een laag van 1 cm beschermt het gazon tegen hitte en verlies van water. Maar door een te dikke laag bereiken water, licht en lucht moeilijk de wortels. Dan wordt het tijd om te verticuteren, hiermee verwijder je de viltlaag.

Verticuteren is niet nodig zonder mosgroei en een viltlaag. Zorg voor een waarde van 6 of meer van de zuurtegraad van de bodem zodat mos niet kan groeien. Je meet dit met een pH-bodemtest. Als de waarde lager is dan 6 kun je kalk strooien.

Een viltlaag ontstaat niet als de bodem gezond is en veel biodiversiteit vertoont. Dit zorgt voor een open structuur van het gazon en zet resten gemaaid gras om in voedingsstoffen voor het gras. Hoef je het gazon niet te verticuteren? Dan adviseren we aan om het wel te beluchten.

Wanneer?

Mits nodig                     in maart of april

Benodigdheden            verticuteerhark (klein gazon) of verticuteermachine

Hoe?

Zorg voor een gemaaid gazon dat een beetje vochtig is. Stel de machine af: de messen moeten ongeveer 1 cm de bodem in kunnen (bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende). Verticuteer in de lengte en in de breedte richting. Hark tot slot de resten van het gazon.

Inzaaien

Door het verticuteren kunnen er wat kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Dat is normaal en eenvoudig op te lossen met graszaad. Gebruik graszaden van dezelfde soort als waaruit het gazon bestaat: onze graszoden bestaan uit een mix van Engels Raaigras, Veldbeemd en Roodzwenk. Zaai de kale plekken in en sproei tot ruim na ontkieming van de graszaden. Na enkele maanden kun je een (bij voorkeur organische) gazonmest gebruiken.

Wanneer?

Bodem meer dan 10°C               halverwege het voorjaar of vroeg in het najaar (april/mei of augustus/september)

Voorwaarden                               los eerst de oorzaken van het ontstaan van de kale plekken of dunne bezetting op (door te beluchten of verticuteren)

Graszoden laten leggen tip top graszoden

BEKALKEN

Het is raadzaam om je gazon te bekalken. Een gazon dat in de schaduw ligt of een gazon met een wat minder dichte bezetting is gevoelig voor mos. Mos groeit namelijk het best in een schaduwrijke en vochtige omgeving op een bodem met een lage zuurtegraad. Bij mosgroei wordt de groei van nieuwe grassprieten beperkt waardoor een dicht bezet gazon achterwege blijft. Een bodem van zand of klei heeft van nature al een zeer lage zuurtegraad.

Door bekalking van het gazon stijgt de zuurtegraad van de bodem waardoor mos niet meer kan groeien. Het is dus goed om dit ook te doen wanneer er nog geen mos groeit, dan heeft het een preventieve werking.

Wanneer?

1x per jaar        november tot en met januari, en
zuurtegraad     wanneer de waarde van een pH-bodemtest lager is dan 6

Hoe?

  • gebruik korrels, poeder kan van het gazon waaien
  • 1 tot 1,5 kilo per 10 m²
  • gelijkmatig verspreiden en daarna sproeien

Tip!

DCM Groen-kalk bevat ook magnesium (voor een diep groene kleur) en is bovendien organisch.