Welke gazonsoorten zijn er?

Er zijn talloze verschillende grassoorten, de samenstelling van een gazon wordt bepaald door de grassoorten. Zo zijn er vier bekende gazonsoorten.

De meest gekozen gazonsoort in de particulier sector, is het wel bekende speelgazon.
Met zijn stevige en dichte bezetting heeft het een hoge sierwaarde. Ook is het gemakkelijk te onderhouden en uitermate geschikt om te betreden. Tevens is het geschikt in de schaduw.

Een siergazon zoals de naam al aangeeft, is voornamelijk bedoeld voor ter decoratie. Het kan snel beschadigen en is niet zo zeer geschikt om te betreden. Het heeft het meer onderhoud nodig dan een speelgazon.

Sportgazon is een zeer sterke gazonsoort. In tegenstelling tot sier of speelgazon heeft het een lage sierwaarde. Dit maakt het uitermate geschikt voor extreem intensief gebruik zoals diverse sporten.

Bosbeemdgras, oftewel schaduwgazon. De 3 bovengenoemde gazonsoorten wijken af van schaduwgras omdat deze bestaan uit een samenstelling van meerdere grassoorten. Waar schaduwgras maar een grassoort kent. Bosbeemdgras groeit van nature op schaduwrijke plekken zoals in bijvoorbeeld dicht begroeide bossen.