Waarom verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag. Deze bestaat voornamelijk uit afgestorven grasdeeltjes en mos. Wanneer deze laag niet verwijderd wordt hoopt het zich steeds verder op. Het gevolg hiervan is dat de bodem kwaliteit verslechterd en daarom minder zuurstof opneemt. Op den duur zal deze viltlaag het gazon verstikken en zorgen dat het gazon afsterft. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Het verticuteren kun je dan op twee manieren uitvoeren. De eerste manier is met een verticuteerhark, dit moet je met de hand uitvoeren. Omdat het aanzienlijk zwaar werk is, worden voornamelijk kleinere gazons met de hand geverticuteerd.

Voor grotere gazons, meer dan 25 vierkante meter adviseren wij het gebruik van een verticuteer machine, dit maakt het verticuteren een stuk gemakkelijker! Let op: bij de verticuteermachine dat je deze niet te diep instelt. Alleen de bovenste centimeters van het gras moet gesneden worden.

Nu je het juiste gereedschap hebt, kun je beginnen met het maaien van het gazon alvorens je gaat verticuteren. Verticuteer het gazon zoveel mogelijk in rechte banen en in de lengte van het grasveld. Wanneer je dit hebt gedaan, herhaal je dit nogmaals maar dan in tegengestelde richting (ook in de breedte). Om de puntjes op de i te zetten kun je hierna het gazon nog een keer goed aanharken om de resterende delen van mos te verwijderen.

Nu ziet het gazon er kaal uit, dit is geen probleem want na het verticuteren neemt het gazon extra licht en lucht op. Dit bevorderd de groei herstelling van het gazon. Wel is het belangrijk om het gazon bij te zaaien en te bemesten met de juiste meststoffen. Hierdoor zullen de graszaden weer