ZELF GRASZODEN LEGGEN

Met een beetje groene vingers, spierballen en genoeg tijd kun je zelf graszoden leggen. Natuurlijk helpen we je een handje. Eerst geven we aan waar je rekening mee moet houden. Daarna leggen we uit wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat.

Zelf aan de slag of toch láten leggen?

Weet je nog niet zeker of je zelf graszoden gaat leggen of het door ons wilt laten doen? Hier een paar tips die helpen om een keuze te maken:

Een grasmat is 1 m² en weegt 15 tot 20 kg. In je auto kun je daarom maximaal 20 m² vervoeren. Als je meer nodig hebt, dan kun je bijvoorbeeld een aanhanger gebruiken. Denk aan een net of zeil om de lading af te dekken!

Probeer de graszoden binnen 24 uur te leggen. Door broei gaat de kwaliteit van de graszoden achteruit naarmate deze langer op een rol zit. Lukt dat niet? Geen paniek! Je kunt de graszoden op een verharding uitrollen en nat houden. Zo blijven de graszoden iets langer goed.

PRIJZEN

De tabel werkt als een slider, sleep met je vinger om alle informatie te bekijken.

Graszoden afhalen
€ 3,50 per m2

 

Laat je je gazon liever door ons aanleggen?

OM ZELF GRASZODEN TE LEGGEN HEB JE NODIG

Voor het verwijderen van je oude gazon heb je een graszodensnijder nodig. Een graszodensnijder kun je huren. Heb je een kleiner gazon (hierbij kun je denken aan een gazon dat kleiner is dan 20 m²) en een goede conditie? Dan zou je dit klusje met een schep kunnen doen in plaats van een graszodensnijder te gebruiken.

Controleer of de grond los en bewerkbaar is. Als de ondergrond hard is, dan kun je de grond losmaken door deze om te spitten of een frees te gebruiken. Ook een frees kun je huren.

  • schep
  • hark
  • waterpas of plank
  • kruiwagen
  • (oud) broodmes
  • gazonwals
  • aanlegmest

ZO PAK JE HET LEGGEN VAN GRASZODEN AAN

TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 1

Verwijder het oude gazon met behulp van een graszodensnijder (of schep) en voer het af. Maak de ondergrond schoon: haal onkruid, vuil en puin weg.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 2

Maak de ondergrond ongeveer 20 cm diep los door te spitten of te frezen. Het is belangrijk om de grond overal even diep los te maken zodat deze later gelijkmatig inklinkt.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 3

Egaliseer de ondergrond grof met een hark. Houd hierbij rekening met bestrating en borders. Houd de ondergrond ongeveer 2 cm onder de bestrating.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 4

Verdicht de ondergrond met een gazonwals. Bij een kleinere oppervlakte kun je de grond stevig aanstampen in plaats van een gazonwals te gebruiken.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 5

Hark nu de ondergrond lichtjes los en egaliseer deze met een waterpas of plank. Bemest de ondergrond met aanlegmest. Hierin zitten voedingsstoffen die de bodemstructuur verbeteren en de worteling versnellen.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 6

Begin met het leggen van de graszoden: leg een baan aan de kopse kant en leg de andere banen hier haaks op. Schuif de graszoden strak tegen de bestrating en tegen elkaar aan.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 7

Snijd de graszoden op maat met een broodmes. Draai het overgebleven stuk om en gebruik dat in de volgende baan als dat mogelijk is.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 8

Wals het gazon of klop met de achterkant van de schep de graszoden aan.
TIPS VOOR GAZONONDERHOUD

Stap 9

Installeer de sproeier en geef het gazon water. Het schema hierna geeft een indicatie van de sproeitijd in de eerste 2 weken na de aanleg van het gazon.

ZELF GRASZODEN LEGGEN TIPS

HOE LANG MOET JE EEN PAS AANGELEGD GAZON BESPROEIEN?

De tabel werkt als een slider, sleep met je vinger om alle informatie te bekijken.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Hoe vaak
11 – 15 ºC 10 min 5 min 1x per dag
16 – 20 ºC 30 min 15 min 1x per dag
21 – 25 ºC 60 min 30 min 2x per dag
26 – 30 ºC 90 min 60 min 2x per dag
31 ºC of meer 120 min 90 min 2x per dag

Graszoden leggen tip top graszoden

…en zó houd je je gazon Tip Top!